Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

ÚJ AGRÁR-TUDÁSKÖZPONT ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY

Utolsó módosítás: 2020. június 04.

A Magyar Közlöny május 28-i számában megjelent törvénymódosítás értelmében 2020. augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a Szent István Egyetem szervezetébe. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem egy szervezetben működik tovább. Így létrejöhet a régió egyik legnagyobb agrárgazdasági képzési intézménye.

A felsőoktatás tervezett átalakításával egy olyan tudásközpont jöhet létre, ami kulcsszerepet fog játszani a modern, magyar agrárium megteremtésében – mondta Dr. Gyuricza Csaba az M1 Ma reggel című műsorában. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a döntés kapcsán rámutatott a jelenlegi rendszer hiányosságaira is:„Jelenleg a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra. Magyarországon 11 egyetemen és 17 képzési helyen folyik az oktatás. Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre. Ugyanakkor Ausztriában 2 egyetemen oktatnak és ezek tömörítik a hallgatók 90%-át. Hollandiában egy agrár-profilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni"

Az oktatás tartalmával kapcsolatban Dr. Gyuricza Csaba kiemelte: „Az agrárium az utóbbi években olyan fejlődésen ment keresztül, ami szinte egyedülálló a többi ágazat között, ugyanakkor azt látjuk, hogy a felsőoktatás nem tudta lekövetni az elvárásokat, a megszerzett tudás a munkaerőpiac követelményeihez képest nem elég gyakorlatias, ezen egy modern, hatékonyan kiépített, központosított infrastruktúra jelentősen javíthat.

A QS Quacquarelli Symonds összesítése alapján egyetlen hazai agrárképzési intézmény sincsen a világ 200 legjobb agráregyeteme között. Pedig egy sikeres agrárgazdasági-tudásközpont és felsőoktatási intézmény kulcsfontosságú egy versenyképes, modern agrárium megteremtésében, hogy a hazai mezőgazdaság közel 10 éves fejődési pályája új erőforrásokra támaszkodva, tovább tudjon erősödni. A fentebb említett jogszabály pedig hatalmas lehetőséget kínál ezen célok elérésére – tette hozzá Dr. Gyuricza Csaba. A témával kapcsolatban Gyuricza Csabával készített interjú ITT nézhető vissza.

forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ


< Vissza