- TTK
 - |
 - Szervezet
 - |
 - Hallgatók
 - |
 - Tudomány
 - |
 - Nemzetközi
 - |
 - Jelentkezők
 - |
 - Kultúra
 - |
 - Alumni
 - |
 - Közlemények
 
Élelmiszer-biztonság - Tudja Ön, hogy mit eszik?
Utolsó módosítás: 2015. február 18.
Dr. Biacs Péter: Élelmiszer-biztonság - Tudja Ön, hogy mit eszik?
Előadó: Dr. Biacs Péter
Esemény kezdete: 2009-04-22 15:00
Helyszín: C/124
Leírás:
Az élelmiszerek piaci versenyképességét meghatározó feltételek: minőség és biztonság. Az élelmiszerek által hordozott veszélyek: szennyezések, fertőzések, romlások. Kockázat: rövid és hosszú távú hatások. Élelmiszerek által okozott megbetegedések.
Az Európai-Unió három új élelmiszer-biztonsági feladata: termék-elelősség, nyomon követés, kockázatbecslés. Jogszabályok az élelmiszer-láncban, a Közös Piacon. Nemzetközi élelmiszer-szabványok, a Codex Alimentarius.
A kemizálás veszélyei: növényvédőszer- és rovarirtószer-maradványok. Mikrobiológiai veszélyek: patogén mikróbák és toxinjaik (botulo-toxin, mikotoxinok). Fizikai eredetű szennyezők: radioaktivitás élelmiszereinkben. Emberi gondatlanság (melamin a tejkészítményekben, dioxinok a takarmányokban) és a bio-terrorizmus (szándékos élelmiszer-szennyezés). Genetikailag módosított élelmiszer-alapanyagok és adalékanyagok.
Az élelmiszerek hatósági ellenőrzésének változása, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának ellenőrzése hazánkban. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal együttműködése. Biztonságos élelmiszer-előállító üzemek hazánkban és az önkéntes minőségügyi rendszerek.


