Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Légy te is eszterházys!

Utolsó módosítás: 2020. január 29.

Tanulj az egyetem legfiatalabb karán, az Informatikai Karon! Ismerd meg a kar hitvallását, képzési kínálatát, lépj be te is a tudás univerzumába!

Az Informatikai Kar, az Eszterházy Károly Egyetem legújabb kara, 2020. január 1-én jött létre. Központja az egri campus legfiatalabb épülete, a Leányka úton található C és C* aktív épület, ahol a mintegy hatvan oktató, kutató, fejlesztő, és több mint ezer hallgató a legmodernebb, legkorszerűbb eszközökkel dolgozhat, tanulhat. A minőségi oktatás mellett intézményünkre jellemző a hallgatóbarát hozzáállás, a tudás és a műveltség minél szélesebb körű átadása, közös felfedezése. Az elméleti tudás átadásával egyenrangúan fontosnak tartjuk a gyakorlati képzést, akár duális formában is.

Három nagyobb egysége - a Digitális Technológia Intézet, a Matematikai és Informatikai Intézet és az Informatikai Fejlesztések Intézete - részben más néven és struktúrában, de a kar megalakítása előtt is létezett.


A Digitális Technológia Intézet elődjei a Pedagógiai Karon működő Médiainformatikai Intézet, illetve a gyöngyösi campusunk Alkalmazott Informatikai Tanszéke voltak. A Matematikai és Informatikai Intézet ugyanilyen néven a Természettudományi Kar részeként működött, míg az Informatikai Fejlesztések Intézete IoT Kutatóintézet néven önálló egység volt. A kar létrehozását éppen ez a széttagoltság inspirálta: az informatika és matematika különböző aspektusaival foglalkozó kollégák erőinek, tudásának egyesítése, az új, közös munka, a hatékonyabb együttműködés megalapozása.


A kar képzési kínálatát az intézmény informatikai képzési területhez tartozó szakjai, valamint a matematikai képzések jelentik: informatikus könyvtáros, gazdaságinformatikus, matematika és programtervező informatikus alapszakokra várja az intézmény a jelentkezéseket. A gazdaságinformatikus és programtervező informatikus szakok négyféléves felsőoktatási szakképzésben is tanulhatók.


A szakok egy része Egerben, Gyöngyösön, Jászberényben és Sárospatakon is elérhető a jelentkezők számára. Az informatikatanár és a matematikatanár mesterfokozatot nyújtó osztatlan tanári szakokon általános iskolai és középiskolai tanári szakképzettség is szerezhető. A könyvtártudomány mesterképzésen tanuló hallgatóink a digitális közgyűjtemény specializáció ismereteit sajátíthatják el. Duális képzési formában végezhető a programtervező informatikus alapszak. A gazdaságinformatikus alapképzési szakos hallgatókat is várják a partnerek, hogy duális képzésben, valódi céges környezetben szerezzenek piaci ismereteket és gyakorlatot.


Együttműködési megállapodás alapján a közeljövőben programtervező informatikus mesterképzés indítása várható a linzi (osztrák) Johannes Kepler Egyetemmel közösen, melynek során hallgatóink mindkét intézmény oklevelét megszerezhetik.

A hallgatók bekapcsolódhatnak az informatikai és matematikai tudományos kutatásokba, illetve az Informatikai Fejlesztések Intézetén keresztül a szoftverfejlesztésbe, ahol az elméleti tudáson túl innovatív környezetben, korszerű technológiai módszerek alkalmazásával a kor elvárásainak megfelelő tapasztalatokra is szert tehetnek.


Fotó: Balogh Tibor, Szántó György


< Vissza