Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Eszterházy Summer School

Utolsó módosítás: 2015. április 16.


Sikeres nyári egyetem az EGERFOOD és az MTA közös szervezésében

2014 Augusztus 3-9. között rendezték intézményünkben az első lisztharmatfertőzésekkel foglalkozó nemzetközi nyári egyetemet, az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Tudásközpont és az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének közös szervezésében.

A növényvédelmi kockázatokat jelentő kórokozók számos probléma elé állítják a növénytermesztőket, s megfelelő beavatkozások nélkül jelentős termésveszteséget idézhetnek elő. Még mindig kevés az információnk a különböző lisztharmat fajokról, ezért a terület hazai és nemzetközi kutatásainak célja feltárni életmódjuk, fertőzőképességük, a növényvédőszerekkel szembeni ellenállóképességük eddig még nem ismert részleteit - írja a heol.hu.

Az első Nemzetközi Lisztharmat Nyári Egyetem az ezzel kapcsolatos legújabb ismeretanyagot közvetítette a tíz országból érkezett hallgatóknak, fiatal kutatóknak. Témája nemzetközi szinten is egyedülálló, s az EGERFOOD és az MTA oktatóin túl két japán, két angol és egy német kutató tartott előadásokat, szemináriumokat, gyakorlatokat.

Úgy tudjuk segíteni a magasabb élelmiszerbiztonságú termékek előállítását, ha optimalizált növényvédelmi technológiákat alkalmazhatunk, amelyekhez a kórokozók alapos megismerésén át vezet az út. Az ehhez kapcsolódó kutatások célja, hogy minél részletesebb információkkal rendelkezzünk a kórokozók tulajdonságairól, s ez alapján eredményesebben, kevesebb növényvédőszer felhasználásával tudjunk ellenük védekezni
– nyilatkozta dr. Váczy Kálmán Zoltán, az EKF Regionális Tudásközpontjának főigazgatója.

A nyári egyetemen a hallgatók feladata volt többek között, hogy bemutassák a legújabb kutatási eredményekről szóló publikációk szakmai tartalmát, majd viták során vessék össze tudásukat, illetve elemezzék az eredmények gyakorlati felhasználhatóságát.

Forrás: heol.hu


< Vissza