Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A Botanikus Kert története

Utolsó módosítás: 2019. október 17.

A Botanikus kert 1967-től az egyetem tulajdonában álló, a Biológia Intézet Növénytani és Növényélettani Tanszékének és a BNPI Igazgatóság szakmai irányítása alapján kezelt védett terület.

A Botanikus kert 1967-től az Egyetem tulajdonában álló, a Biológia Intézet Növénytani és Növényélettani Tanszékének és a BNPI Igazgatóság szakmai irányítása alapján kezelt védett terület. A kert a mai napig számos védett növénynek adott otthont, ezek közül több védett faj évről évre szaporodik. A terület helyi adottságai – megyei jogú város lakóterületének pereme – a maga 10 000m2-es területével méltó és fontos zöld felülete lehet nemcsak a városnak, de kiemelkedő gyakorlati terepe is az itt tanuló egyetemi hallgatóknak.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 időszakra vonatkozó egyik legfontosabb célkitűzése a természettudományok fejlesztése, és a gyakorlati képzés előtérbe helyezése. E két fontos célkitűzés egyszerre volt jelen projektünkben, mely még inkább alátámasztotta azt a szakmai szükségességet, mely szerint meg kell őriznünk az élő fajgyűjteményünket, az itt található fás és lágyszárú fajok számának növelése mellett. A hosszú távú fennmaradása és a biológiai sokféleség szempontjából is jelentős a több mint 600 növényfajból álló élő gyűjtemény. Ennek a gyűjteménynek helyi szempontból azért van nagy jelentősége, mert nagyrészt a hazai flóra vagy a Kárpát-medence növény- fajai találhatók meg benne. Még növeli az értékét a gyűjteménynek az, hogy a kisebb területfoltok betelepítésénél a fő szempont bizonyos, a Bükk hegységben és az Északi középhegység több területén tipikus növénytársulások létrehozása volt, ez még inkább segíti a hosszú távú fennmaradását a területen található növényfajoknak.

Botanikus kertünk, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közreműködésével 2010. január 27-én megkapta Eger Megyei Jogú Város „jelentős zöld felülettel rendelkező különleges terület" besorolást, azaz a helyi védelmet.

A Botanikus kert a Természettudományi karhoz tartozó egység, az eddigi szakmai irányítást a Növénytani Tanszék (mai nevén Növénytani és Növényélettani Tanszék) dolgozói látják el a kert alapítása, 1967 óta. Rendszeres telepítések folytak, melyek során kialakult a kert mai állapota, fajkészlete.


< Vissza