Üzemlátogatás fűszerkertészetben
Utolsó módosítás: 2019. október 15.
A cserepes fűszernövénytermesztés technológiájának tanulmányozása volt a cél.
Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar nappali és levelező tagozatos hallgatói üzemlátogatáson vettek részt a Zöldpont Fűszerkertészetben. A Zöldpont ’98 Kft. Magyarország vezető fűszerkertészete. A vállalkozás albertirsai II. sz. telephelyén az élelmiszerkereskedelemben jól ismert cserepes fűszernövények termesztéstechnológiájával volt lehetőség megismerkedni. Az üzemlátogatás szervesen kapcsolódik a karon oktatott Kertészet továbbbá a Gyógy- és fűszernövények termesztése és a Gyógynövények, fűszernövények, fitoterápia c. tantárgyak ismeretköreihez.
A szaporítóházban a menta és a rozmaring dugványozását, palántanevelését, és az alkalmazott műszaki és technológiai megoldásokat ismerhettük meg.
A kertészet egyik legnagyobb mennyiségben termesztett fűszernövénye a bazsalikom. Az üzemlátogatás alkalmával a bazsalikomtermesztés legfontosabb technológiai lépéseit - cseréptöltés, magvetés, magtakarás, nagyobb térállásra helyezés - is megfigyelhettük.
Az ápolási munkák, a klímaszabályozás és a nyomon követés elemeit, eszközrendszerét is tanulmányozhattuk.
A termelési folyamat utolsó állomásán az áruvá készítés, csomagolás sajátosságaiba nyerhettünk betekintést, de szóba kerültek az egyes célországok fűszernövény-vásárlási szokásai is.
Köszönetet mondunk a Zöldpont ’98 Kft. munkatársainak az üzemlátogatás lehetőségéért!
Az üzemlátogatás az EFOP-3.4.3-16-2016-00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” projekt keretében valósult meg.
szöveg, fotó: Lakatos Márk