Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

MTA MAB Mezőgazdasági Szakbizottság

Utolsó módosítás: 2019. október 15.

 

 

 Szakmai workshop a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából
2019. november 27.

     

 

 Centenáriumi szakmai nap a Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben 
2018. június 6.

   

 

 A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat záró konferenciája az Eszterházy Károly Egyetemen
2018. november 29.

   
 

 Kutatók Éjszakája az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusán
2018. szeptember 28.

   
   
   
   
   

Az EKE-AVK szerepe a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának munkájában

A Miskolci Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottsága és munkabizottságainak tevékenysége alapvetően az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán (EKE AVK) folyó kutatómunkához kapcsolódik, mint ahogyan a Szakbizottság által szervezett rendezvények döntő többségének is az Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa ad otthont. Az AVK oktatóinak gyakorlatilag mindegyike kapcsolódik valamilyen formában (kutatásvezetőként, rendezvényszervezőként, előadóként) a Szakbizottság munkájához. A Mezőgazdasági Szakbizottság elnöke Prof. Dr. Magda Sándor a Károly Róbert Főiskola korábbi rektora, társelnöke Dr. Fodor László az EKE AVK dékánja. A Szakbizottságon belül, a Karon folyó kutató, oktató és tudománynépszerűsítő meghatározó szakterületeinek megfelelően négy Munkabizottság működik:

• Agrárökonómiai és Vidékfejlesztési Munkabizottság
  (elnök: Dr. Bozsik Norbert)
• Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottság
  (elnök: Dr. Tóth László)
• Kertészeti Munkabizottság
  (elnök: Dr. Tégla Zsolt)
• Növénytermesztési és Agrár-környezetgazdálkodási Munkabizottság
  (Dr. Tóth Szilárd)

A Mezőgazdasági Szakbizottság és annak munkabizottságai rendszeresen szerveznek tudományos tanácskozásokat, amelyek mellett az utóbbi években egyre nagyobb jelentőséget kapott az ismeretterjesztő rendezvények és az egyéb szakmai programok (tanulmányi versenyek, bemutatók, szakmai utak) szervezése is.

Egyes rendezvények igen jelentős múltra tekintenek vissza, amelyek közül kiemelkedik az évszázados múltra visszatekintő, kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben megrendezésre kerülő gabonatermesztési és fajtabemutató tanácskozás minden év júniusában. Jelentős részben szintén a Kar részvételével valósulnak meg kétévente a Nemzetközi Tudományos Napok c. konferencia, amelyet 2018 tavaszán 16. alkalommal szerveztünk meg, ahol az előadások és poszterek együttes száma meghaladta a 200-at. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából minden év novemberében több tanácskozást is szervezünk, amelyek középpontjában a munkabizottságok által kijelölt, aktuális és nagy jelentőségű témakörök állnak.

A Kar oktatói és kutatói a különböző K+F projektek kapcsán munkacsoportokba tömörülnek. Számos rendezvény ezeknek a kutatási projektek eredményeinek ismertetéséhez kapcsolódott, a témák igen széles spektrumát érintve a talaj tápanyag ellátottságától kezdve a biomassza energetikai célú hasznosításán át egészen a vidéki turizmusig. A tudományos tanácskozások mellett számos ismeretterjesztő rendezvény és egyéb szakmai programok megvalósításába kapcsolódnak be a Mezőgazdasági Szakbizottság tagjai.

Az ismeretterjesztő tevékenység központi rendezvénye az EKE Gyöngyösi Károly Róbert Campusán megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája, amelynek keretében évi 10-15 előadás hangzik el a Szakbizottság tagjai részéről.

A Kar és a Szakbizottság nemzetközi kapcsolatai szempontjából kiemelten fontos, hogy Lakatos Márk kollégánk minden évben a Kertészeti Munkabizottság tevékenységéhez kapcsolható, előadásokkal és üzemlátogatásokkal egybekötött szakmai utat szervez Székelyföldre, ami még karitatív tevékenységgel is kiegészül

 


< Vissza