Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Harminc százalékos emelkedés az Eszterházyn

Utolsó módosítás: 2021. július 23.

A fenntartóváltás előtt álló Eszterházy Károly Egyetem a 2021-es felvételi eljárást három campusú intézményként hirdette meg (Eger, Jászberény, Sárospatak). A július 22-i vonalhúzás eredményeként 2136 fő nyert felvételt az Eszterházyra, ami 30%-os emelkedést jelent az előző tanévhez képest. Nappali tagozaton 886-, levelezőn 1168 hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, távoktatási formában pedig 82 fő tanulhat tovább.

A legtöbben az egri egyetem sporttudományi, gazdaságtudományi és a pedagógusképzési területéhez tartozó szakokra nyertek felvételt, a legnépszerűbbnek 2021-ben az edző szak bizonyult. Az Eszterházyra felvettek 88%-a állami ösztöndíjas hallgató lesz.

Az EKE Bölcsészettudományi és Művészeti Karának (BMK) 272-, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karnak (GTK) 189-, az Informatikai Karnak (IK) 150-, a Pedagógiai Karnak (PK) 147-, a Természettudományi Karnak (TTK) pedig 128 nappali tagozatos, elsőéves hallgatója lesz szeptembertől. Levelező tagozaton ezek a számok sorrendben: BMK - 191, GTK - 145, IK - 150, PK - 380, TTK - 302.

Az újdonságok:
Idén először hirdetett egyetemünk távoktatást programtervező informatikus, valamint gazdálkodás és menedzsment szakon. Ugyancsak első alkalommal lehetett jelentkezni az Eszterházyra kereskedelem és marketing, pénzügyi és számvitel felsőoktatási szakképzésre, valamint gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésre.

A legek:
A BMK-n az anglisztika és angol nyelv és kultúra tanára osztatlan képzés volt a legnépszerűbb. A művészeti képzésben a mozgóképkultúra, tervezőgrafika, képi ábrázolás alapszakok vonzották a legtöbb jelentkezőt. A GTK-n a gazdálkodás és menedzsment szakra-, míg az IK-n a programtervező informatikus képzésre nyertek legtöbben felvételt. A PK-n a gyógypedagógia szakon lesz a legtöbb gólya, az Egerbe, nappali tagozatra felvettek mind ezen a szakon, mind az óvodapedagógus képzésben maximális létszámmal indul szeptemberben az oktatás. Jászberényben tanító szakon levelezőként 58 fő, gyógypedagógia szakon levelező tagozaton pedig 53 fő kezdheti meg a tanulást szeptemberben. A TTK legnagyobb létszámú képzése a sporttudományi területen, az edzői szak lett. A vonalhúzás után fontos és örömteli tény, hogy a kémia alapszakon újra elindul a nappali tagozatos képzés, 10 hallgatóval. A tanár szakok közül a testnevelő, földrajz tanár szakon zajlik majd a legnagyobb létszámú oktatás. Az Eszterházy Károly Egyetem és Eger számára mind a képzésben, mind a kutatásban kiemelten fontos területen, a szőlész-borász képzésben is szép létszám alakult: összesen 42 szőlész-borász hallgató kezdheti meg tanulmányait Egerben, alap- és felsőoktatási szakképzésben.

Akinek elsőre nem sikerült, vagy későn jelentkezett, ne csüggedjen,
indul a pótfelvételi eljárás>>>!

 


< Vissza