Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Innovációs Platform alakult az egri egyetemen

Utolsó módosítás: 2021. június 07.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezdeményezésére létrejött az Eszterházy Károly Egyetemen a Területi Innovációs Platform.

A cél a térségi innovációs környezet meghatározó szereplői (a felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek) közötti kapcsolat erősítése, a térség innovációs képességének fokozása az intelligens szakosodási stratégia mentén. Az erről szóló Alapító Okiratot május 27-én ünnepélyes keretek között írták alá az Eszterházy Károly Egyetemen.
A Területi Innovációs Platform célja egy olyan országos rendszer kiépítése, mely hozzájárul az ország innovációs szereplőinek összekapcsolásához a tudás- és információáramlás serkentése, és a földrajzi és szakmai területeken átívelő együttműködések kialakításának érdekében. Az országszerte mintegy 300 tagot számláló hálózathoz csatlakozott az egri Eszterházy Károly Egyetem és a megyeszékhely, valamint a térség több, jelentős gazdasági szereplője is.

A Platform lehetővé teszi a partnerek számára az Egyetem, mint tudásközpont innovációs, képzési és szolgáltatási kapacitásainak közvetlen elérését. A közös munkával ösztönözni kívánják a közös K+F tevékenységek létrejöttét, az egyetemi infrastruktúra üzleti alapú hasznosítását, valamint a helyi gazdaság igényeire épülő képzések kialakítását. Mindemellett kiemelt hangsúlyt helyeznek arra, hogy erősítsék a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti kapcsolatokat, elősegítsék a szakterületeken átívelő együttműködések létrejöttét.

A kezdeményezést elősegítendő, fejlesztés alatt áll az egyetemi kapacitások kiajánlását biztosító webfelület az ún. „innovációs piactér", amely mind az infrastrukturális, mind a humánkapacitások tekintetében könnyen elérhető, naprakész információkat kínál az érdekeltek számára.

A fenti célok elérése érdekében az Egyetem a Területi Innovációs Platform keretében rendszeresen szervez majd műhelykonferenciákat, promóciós eseményeket. Segíteni kívánják a tagokat abban, hogy közvetlenül hozzáférjenek a kutatásfejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekhez, nyomon követhessék a szakpolitikai irányokat, és az egyetemmel közösen alakíthassák a térség innovációs és képzési környezetét.

A Területi Innovációs Platformok kialakításának 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

Csatlakozási nyilatkozat itt...>>

Kontakt: Ph.D. Ruszkai Csaba
mb. főigazgató, Kutatási és Fejlesztési Központ
Eger - G épület, Eger, Leányka u. 6.
E-mail: ruszkai.csaba@uni-eszterhazy.hu
Telefon: +3636 520400/4216


< Vissza