Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szuszogó Színház

Utolsó módosítás: 2019. október 14.


KEZDETEK

2006-ban Jónás Péter, az egri Gárdonyi Géza Színház egykori dramaturgja nagyot mert álmodni. Szeretett volna egy olyan igazi közösséget létrehozni, amelynek elsődleges mozgatórugója a színház. Összetoborzott hát az egri főiskola berkein belül egy kisebb csapatot, majd elkezdte a próbákat. Egyik próbára ellátogatott a szintén Gárdonyi Géza Színház egykori, Jászai Mari-díjas rendezője, Szegvári Menyhért is. 

A próba a következőképpen zajlott: egymás előtt álltak a gyerekek, egymás atmoszféráját tanulmányozták, szinte egymásba bújva szuszogtak a másikra. Elhangzott a kérdés: mi ez, szuszogó színház? És akkor, ennek hatására a névválasztással megszületett az EKF (2016. július 1-től EKE) amatőr színjátszó csoportja, a Szuszogó Színház (amely korábban az Új Színházi Műhely néven futott az első évben). 

Elsősorban közösség vagyunk, nem színház. Személyes történeteink vannak. Bőr alá menőek. Banálisak. Röhejesek, véresek, könnyesek. Emberiek. El akarjuk őket mesélni. Előadásaink talán nem is előadások. Együttlétek. Veletek. És együtt lenni jó. (A Szuszogó Színház mottója a kezdetekben.)

Jónás Péter a kezdeti időkben egy családot alapított azzal, hogy a színházszerető fiatalokat egy kosárba gyűjtötte és dolgozni kezdett velük. A fiatalok többnyire maguk írták a darabjaikat, ettől volt nagyon emberközeli és hiteles, mert semmi mű és semmi kényszer nem volt benne, csak a huszonéves fiatalok átlagos, kisebb-nagyobb problémáit és élettörténeteit mesélték el. Első fellépésük a Szerelem, születés, szerelem c. játék volt. Második évben kicsit hozzányúltak a színházi eszközökhöz, és egy improvizatív játékkal, a Játszótársam című kérdezz-felelekkel rukkoltak elő. A harmadik évben létrehozták a Hova harapok most beléd titokban – szívrablás szünet nélkül elnevezésű játékot.

A negyedik fellépésük a Sietünk sehová c. darab volt. Játékoknak nevezném őket, hiszen egyedi és egyéni történetek láncolata volt ez, amik a szuszogók szívének legmélyéből szólt. Majd Jónás Péter jó kezekbe adta át a csapatot: az irányítást az Eszterházy Károly Főiskola magyar szakos hallgatója, Győri Zsuzsanna, valamint akkori német-kommunikáció szakos hallgatója, Bokor Ágnes vette át. Az ő kezük alatt született meg a Láncreakció, amely lényegében hasonlított a Jónás Peti által felépített sajátos színházi nyelvhez, annyi különbséggel, hogy a szuszogók már nem saját történeteket hoztak, hanem improvizatív jelleggel megismerkedtek a kitalált történetek és szereplők megformálásának technikájával. Majd a csapat kissé professzionálisabb irányba fordult: profi rendező vette a szárnyai alá a csapatot, s úgy gondolta, a fiatalok „amatőrsége" és kevés színházi tapasztalata révén a Szuszogó Színház megfelelő színházi nyelve az abszurd lehet: létrejött hát az első abszurd dráma játék, Ionesco: A kopasz énekesnő c. abszurd drámájával. Az abszurd vonal folytatódott: a soron következő előadás szintén abszurd komédia, Mrozek: Piotr Ohey mártíromsága lett. Előző évadunk előadásai ötvözték az abszurd és a modern vonalat, ezért a választás a 2013/2014-es évadban George Orwell: Állatfarmjára esett. A darab bemutatója teltházas sikerrel zajlott, a modern feldolgozású művet javarészt élvezte a nézőközönség.

A soron következő évben a stafétabotot Vígh Szilvia vette át. A színház életében ugyanúgy részt vett a háttérmunkákban Szegvári Menyhért, mint korábban. A 2014/2015-ös évad darabválasztásában a két vezető arra a közös nevezőre jutott, hogy feladják a leckét a szuszogóknak azzal, hogy ötvözik a színház jellemzően kialakult két irányvonalát: az abszurd színházat az improvizációs vonallal. Így került kiválasztásra Nagy Lajos: Képtelen természetrajz című irodalmi karikatúrái. Az előadás során Nagy Lajos monológjait kötötték össze közösen kidolgozott improvizációs jelenetekkel.

A következő, 2015/2016-os évben Witold Gombrowicz: Yvonne, a burgundi hercegnő c. drámára esett a választás. A mű színpadra állítása nagyon sok munkát igényelt, de az új tagokkal kibővült csapat élvezte a munkát. A bemutató nagy sikerrel zajlott le, ismét teltházas premiert tudhattak maguk mögött, valamint a budapesti bemutató is nagy sikerrel zajlott.

Facebook: https://www.facebook.com/szuszogoszinhaz/ 

Az összeállítást készítette: Vígh Szilvia

Fotó: Kakuk Dániel, www.palettaonline.hu  


< Vissza