Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 28.

Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont célja az élelmiszer-, valamint a szőlészeti és borászati tudományokhoz köthető különböző tudományágak és technológiák – analitikai kémia, molekuláris biológia, mikrobiológia, műszerfejlesztés és élelmiszerbiztonság - tudományos alapjaira épülő innovatív kutatás-fejlesztés megvalósítása és tudástranszfer folyamatok kialakítása a kapcsolódó ágazatok szereplőivel közösen. Mint meghatározó kutatási bázis, a rendelkezésre álló kutatási kapacitás és a megvalósuló tudástranszfer révén segíti partnerei K+F lehetőségeinek kiaknázását, innovációs képességének fejlesztését, közvetetten pedig gazdasági potenciáljuk erősödését.


 A Tudásközpont regionális elhelyezkedéséből adódóan az Egri és Tokaji borvidékek szőlészeti és borászati kutatásfejlesztésében is jelentőséggel bír. A szőlő-bor ágazat versenyképességét célzott kutatásokkal - mint a kártevőkkel szembeni védekezés, fajtaérték kutatás, termelés-hatékonyság növelés, rezisztens fajták, Kárpát-medencei szőlőfajták, kísérleti borászati tevékenység -, az ágazat szereplőivel történő szisztematikus információ cserével, a borok egyediségének tudományos alapú vizsgálatával segíti.


Az élelmiszertudományokban, szőlészetben és borászatban folytatott kutatásai és innovációi, hazai és nemzetközi kapcsolati révén a Tudásközpont régiós és országos szinten is az Eszterházy Károly Egyetem meghatározó szerepét hivatott erősíteni.


Az ÉBT szolgáltatási potenciálja szintén jelentős, kiterjed a mikrobiológiai (bor, ivó- és fürdővíz, élelmiszer), élelmiszer-, talaj-, levél- és boranalitikai vizsgálatokra, partnereink számára pince és szőlőfeldolgozó, palackozó higiéniai vizsgálatokat egyaránt végzünk, tapasztalt kollégáink szaktanácsadási feladatokat is ellátnak.


E-mail: kfk.titkarsag@uni-eszterhazy.hu  ebt@uni-eszterhazy.hu 
Web: https://ebt.uni-eszterhazy.hu/ 


< Vissza