Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A társadalommérnök

Utolsó módosítás: 2019. november 12.

A társadalommérnök címmel nyílt kiállítás a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva a Tittel Pál Könyvtárban.

A kiállítás szakmai felelőse, dr. Tamáska Máté elmondta: korabeli építészeti fogalmak, tervek és fényképek, szépirodalmi, szociográfiai szövegek láthatók és olvashatók a tárlaton. Megtudhattuk azt is, hogy a huszadik század közepének építészetét, a funkcionalizmust, a modernizmust, a háború utáni időszakot egyaránt vizsgálja a kiállítás.

– Sokféle stílus, irányzat élt egymás mellett. A kiállítás anyaga a funkcionalizmustól indul, az úgynevezett letisztult, kizöldült kockáktól, ami azt fejezi ki, hogy parkosítással élhetőbb környezetet alakítottak ki. Markáns volt a historizáló, klasszicizáló törekvés is, amikor tudatosan idéztek meg különféle történelmi korokat – nyilatkozta az épített környezetet bemutató tárlatról dr. Tamáska Máté.

Dr. Sárkány Péter, az egyetem Társadalomtudományi Intézetének intézetigazgatója az intézet további tudományünnepi programjairól is beszámolt. Elmondta: amellett, hogy a megnyitón ő is tartott előadást, november végén egy iskolaépítészetről szóló kötet bemutatójával is készülnek.

 

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza