Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Címlapon az egri egyetem aszúsodási kutatása

Utolsó módosítás: 2021. július 21.

A Winemag.com mértékadó amerikai bor portál címlapján hivatkozik az Eszterházy Károly Egyetem tokaji aszúhoz kapcsolódó munkájára és kutatási eredményeire.

Az „aszúbort legendássá tevő természetes módszerről" ír a Winemag.com amerikai szakportál. Az, hogy a mértékadó lap kiemelt helyen hivatkozik az Eszterházy Károly Egyetemen végzett Botrytis cinerea kutatásra, komoly visszajelzés az egri szakemberek számára.
A lap Ifj. Szepsy István borászra, az EKE címzetes docensére hivatkozva azt írja: a világ egyik leghíresebb desszertbora, a Tokaji Aszú azért egyedülálló különlegesség, mert semmi más nem képes ilyen természetes módon koncentrálni a nap és a föld energiáját.
Mint a Winemag közli, a Tokaji Aszú édességének és savasságának egyensúlya a Botrytis cinerea-ból, másnéven nemes rothadásából származik. A nevezett gomba miatt töpped össze a szőlő, koncentrálva a benne rejlő tartalmat. Mindezt a vulkanikus talaj és az egyedülálló mikroklíma csodálatos kölcsönhatása teszi lehetővé.

A Tokaji Aszú elkészítésére szánt szőlőt gondosan válogatják, Szepsy szerint a tökéletes aszúszem az „enyhén penészes mazsolához hasonlít, állagában emlékeztet az egy napos rágógumira". Az átlagember számára jól érthető megfogalmazáson túl az Eszterházy Károly Egyetem és a Szepsy Pincészet közös munkája nyomán tanulmány készült az aszúsodás titkáról, melyben a botritizációt négy fázisban határozták meg. Az első szakasz: töretlen, érett bogyók; a második: a szőlő barnás-lilás foltosodása; a harmadik: a gyümölcs töppedése, zsugorodása; a negyedik, végső fázis: a szőlő lilás mazsolává válik. Az egyetem tanulmánya szerint a negyedik fázisát elérő furmint szőlő biztosítja a legjobb szőlőt a Tokaji Aszú számára.
Az aszúborok igen magas cukortartalma miatt kulcsfontosságú az ideális savtartalom szintjének elérése a bogyókban, ez a harmonikus íz titka - idézi a Winemag.com Dr. Váczy Kálmán Zoltánt, a szakmai tanulmány vezető szerzőjét, az egri egyetem általános rektorhelyettesét. Noha a negyedik fázisba érő bogyók szeptemberben már megjelennek, a kutató szerint az aszúbor készítéséhez a legideálisabb időszak október vége - november eleje.

További részletek az angol nyelvű szakírásban, a Winemag.com oldalán. >>>

Fotó: Szepsy Pincészet/Winemag.com


< Vissza