Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egri borászképzés: csúcstechnológia testközelből

Utolsó módosítás: 2021. július 13.

Olaszországi partnerkapcsolat körvonalazódik az egri borászati képzésben. A legújabb technológiák kutatásáról és gyakorlati képzésbe illesztéséről is tárgyaltak a napokban az Eszterházy Károly Egyetem képviselői a leendő olasz partnerrel.

A magas technológiai színvonalú borerjesztési élesztők és egyéb borászati anyagok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Perdomini IOC nevű vállalat export értékesítéséi vezetője látogatott a Kőlyuktetőn található Szőlészeti és Borászati Intézetbe. Olyan speciális, forgalomban még nem, vagy csak részben elérhető produktumokról esett szó, melyek például lehetővé teszik az alacsony kéntartalom melletti erjesztést – mondta a Líceum Televíziónak Hegyi Ádám egyetemi birtokigazgató. A szakember egy másik példát is említett, egy tejsavat termelő élesztőt, amely a megfelelő ph-értéket is segít beállítani. Ilyen csúcstechnológiát igénylő, új fejlesztésű borászati cikkekhez kapcsolódó kutatási együttműködésről szólnak a tervezett projektek.

Az olasz céggel közösen végzett munka lehetővé teszi, hogy a legújabb technológiákat egri borokkal tesztelve kipróbálják az Eszterházy Károly Egyetemen, mindezt beillesztve a gyakorlatorientált egri szőlész-borász képzésbe.

Ruszkai Csaba, az egyetemi Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően az eszterházys hallgatók első kézből ismerhetik meg a legjobb derítési, vagy fermentációs borászati technológiákat, valamint a tervek szerint részt vehetnek 3-6 hónapos olaszországi gyakorlaton a partnercégnél. Mindez hatalmas előnyt jelenthet számukra a munkaerőpiacon.

Az olasz partner fontosnak tartja, hogy a szőlész-borász hallgatók a borkészítés technológiáján túl tisztában legyenek a marketing fontosságával és annak eszközeivel, tanuljanak a brandépítésről és az elkészült bor értékesítéséről is. A pályázati programokat is magába foglaló együttműködés a tervek szerint már a 2021-es szüret idején elkezdődik.

A Líceum Televízió összeállítása:

Ismertető videó a partnercég honlapjáról:


< Vissza