- Egyetem
- |
- Szervezet
- |
- Kutatás
- |
- Tudomány
- |
- Nemzetközi
- |
- Jelentkezők
- |
- Kultúra
- |
- Hallgatók
- |
- Alumni
- |
- Közlemények
- |
- Folyamatleírások
- |
- Dok
Egri borászképzés: csúcstechnológia testközelből
Utolsó módosítás: 2021. július 13.
Olaszországi partnerkapcsolat körvonalazódik az egri borászati képzésben. A legújabb technológiák kutatásáról és gyakorlati képzésbe illesztéséről is tárgyaltak a napokban az Eszterházy Károly Egyetem képviselői a leendő olasz partnerrel.
A magas technológiai színvonalú borerjesztési élesztők és egyéb borászati anyagok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Perdomini IOC nevű vállalat export értékesítéséi vezetője látogatott a Kőlyuktetőn található Szőlészeti és Borászati Intézetbe. Olyan speciális, forgalomban még nem, vagy csak részben elérhető produktumokról esett szó, melyek például lehetővé teszik az alacsony kéntartalom melletti erjesztést – mondta a Líceum Televíziónak Hegyi Ádám egyetemi birtokigazgató. A szakember egy másik példát is említett, egy tejsavat termelő élesztőt, amely a megfelelő ph-értéket is segít beállítani. Ilyen csúcstechnológiát igénylő, új fejlesztésű borászati cikkekhez kapcsolódó kutatási együttműködésről szólnak a tervezett projektek.
Az olasz céggel közösen végzett munka lehetővé teszi, hogy a legújabb technológiákat egri borokkal tesztelve kipróbálják az Eszterházy Károly Egyetemen, mindezt beillesztve a gyakorlatorientált egri szőlész-borász képzésbe.
Ruszkai Csaba, az egyetemi Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően az eszterházys hallgatók első kézből ismerhetik meg a legjobb derítési, vagy fermentációs borászati technológiákat, valamint a tervek szerint részt vehetnek 3-6 hónapos olaszországi gyakorlaton a partnercégnél. Mindez hatalmas előnyt jelenthet számukra a munkaerőpiacon.
Az olasz partner fontosnak tartja, hogy a szőlész-borász hallgatók a borkészítés technológiáján túl tisztában legyenek a marketing fontosságával és annak eszközeivel, tanuljanak a brandépítésről és az elkészült bor értékesítéséről is. A pályázati programokat is magába foglaló együttműködés a tervek szerint már a 2021-es szüret idején elkezdődik.
A Líceum Televízió összeállítása:
Ismertető videó a partnercég honlapjáról: