Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egyetemünk kutatásairól is kérdezték Dr. Geml Józsefet

Utolsó módosítás: 2021. július 06.

Dr. Geml József, egyetemünk vezető kutatója, az MTA-EKE Lendület kutatócsoport vezetője adott interjút a növények és a talaj mikrobiomjának jelentőségéről és arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja a termesztett növényeink állapotát.

– Az Eszterházy Károly Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetével közösen folytatott kutatásaink egyik vonala azt vizsgálja, hogy a szárazságstressznek kitett szőlő élettani folyamatai milyen összefüggésben lehetnek a levélben élő ún. endofiton gombákkal – mondta el az agroinform.hu kérdésére vezető kutatónk. Dr. Geml József kifejtette: a legújabb modellek szerint hazánkban a klímaváltozás egyik következménye a nagyobb gyakoriságú és intenzitású szárazságstresszes periódusok, így a téma reményeink szerint hozzájárul a tudásalapú, a várható körülményekre való felkészülést célzó stratégiák kifejlesztéséhez.

Elárulta: a fentieken kívül a jelenleg folyó, szőlővel kapcsolatos kutatások közé tartozik még a korai tőkeelhalásban részt vevő mikroorganizmusok tanulmányozása, valamint az aszúbor szempontjából kulcsfontosságú nemesrothadás folyamatban részt vevő mikroorganizmusok megismerése és azok viszonya az aszúszemek fizikai és kémiai paramétereihez. – Az első ezzel kapcsolatos publikációnk tavaly jelent meg, amely tudományos alapokra helyezte a csúcsminőségű aszúszem definícióját, de további, a mikroorganizmusokat és azok szerepét részletesen tárgyaló cikkek is folyamatban vannak. Úgy gondolom, ez a téma is számos, a tudomány számára is érdekes és a gyakorlati vonatkozásait tekintve is fontos aspektussal rendelkezik – tette hozzá.
A teljes interjú itt olvasható>>

 

Fotó: Dr. Elizabeth Arnold


< Vissza