Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Ismét szól a zene és folyik a bor Egerben

Utolsó módosítás: 2021. július 22.

Hatalmas várakozás előzte meg és már az első napon komoly érdeklődés kísérte a rendezvénystop utáni első egri fesztivál megrendezését. Július 21-én sokak nagy örömére megnyitotta kapuit Eger főterén az Utcazenészek Versenye és a VINO Kóstoló Ünnep, mindkettő komoly egyetemi részvétellel. A tartalmas, sokrétű programot Eger belvárosában, 2021. július 21-e és 25-e között rendezik meg.

Voltaképpen három fesztivál zajlik egyszerre Eger belvárosában, hiszen a különböző stílusokban megszólaló dallamok mindenhová elkísérik a járókelőt, aki séta közben nem csak a legkiválóbb egri nedűket kóstolhatja meg, hanem itt-ott képzőművészeti alkotásokkal is találkozhat. Az Eszterházy Károly Egyetem a kezdetektől a VINO partnere a szervezésben, s az egyetemi szőlőbirtok a maga boraival is megjelenik a nívós bor-gasztronómiai eseményen.
Az egyetemi vezetők a nyitónapon, kora este látogattak el a Dobó térre, ahol immár kötetlen beszélgetés és koccintás mellett, az Eszterházy standjánál találkoztak Pierre-Jean Combalier francia professzorral, a Bordeaux-ban működő felsőfokú szakképzési intézmény vezetőjével, aki ezen a napon kapta meg „Az Eszterházy Károly Egyetem Díszpolgára" címet.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor a Líceum Televíziónak elmondta: az intézmény minden lehetséges módon szorosra kívánja fűzni kapcsolatát a térség gazdasági szereplőivel, s ennek mind a képzés, mind a kutatás fontos eszköze.
- Az egyetem saját szőlőterülettel és pincészettel rendelkezik, a VINO-n pedig mindenki meggyőződhet arról, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen nem csak a képzés magas színvonalú, hanem a borok is kiválóak – fogalmazott a rektor.

Szavait megerősítette Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes, aki arról beszélt, milyen fontos küldetést tölt be az egyetem a városban és térségében. Az Eszterházyn nemcsak oktatják, kutatják a szőlőt és a bort, hanem meg is mutatják, hogy miként termelnek borokat.
- Sok olyan eredmény, sok olyan szép történet van az Egerben zajló szőlészeti-borászati kutatásban és képzésben, amire büszkék vagyunk, ezt egy ilyen fesztivál keretében meg tudjuk mutatni az egyetemi polgároknak és a város, sőt, az ország bor iránt érdeklődő közvéleményének is. A régió szakmai szereplőivel közösen folytatott innovatív gondolkodás kutatási igényként, azután kutatási eredményként, sőt, akár szolgáltatásként is elérhetővé válik és beépül a jövő borászainak képzésébe, a gyakorlatorientált egri oktatásba. Erről tanúskodik a Pierre-Jean Combalier úrral és intézményével, valamint más bordeaux-i intézményekkel kialakult partnerség is, hiszen ők megosztották velünk a náluk elérhető jó példákat és tapasztalatokat, segítettek is minket az előre lépésben. Így mondhatjuk el mára, hogy kiemelkedő a gyakorlati képzésünk, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói franciaországi szakmai tapasztalatokat, sőt, francia diplomát is szerezhetnek – tette hozzá a rektorhelyettes.

Az egyetemi szőlőbirtok faházánál magunk is megálltunk egy jó korty Egri Csillagra, miközben Hegyi Ádám birtokigazgatóval beszélgetve megtudtuk: ő maga is nagy izgalommal várta azt, hogy ismét megmutathassa az egyetemi borokat a nagyközönségnek.
- A borászok és a közönség is kiéhezett a találkozásra, a fesztiválhangulatra. Nagy a várakozás, ezért mi is felvonultunk a pincészet valamennyi borával. A VINO egy kicsit az otthonunk is, az eseményen minden alkalommal jelen volt az Eszterházy Károly Egyetem pincészete, mert itt a kezdetektől a bor áll a fókuszban. Ezt kulcsfontosságúnak tartom.
A birtokigazgató elárulta: augusztusban, az Egri Bikavér Ünnepen is jelen lesz az EKE Szőlőbirtoka, ahol csodálatos bikavért és csillagot kínálnak majd a fogyasztóknak.

Az esti, hivatalos megnyitón Dr. Lőrincz György borász, a VINO főszervezője, aki egyben az Eszterházy Károly Egyetem oktatója is, kiemelte: a rendezvény célja az, hogy az egri borászok örömet okozzanak a közönségnek és megmutassák az Egri Borvidékben rejlő csodát. Ugyanis lélegzetelállító mindaz, amit Eger tud. Lőrincz György egy gondolatot idézve úgy fogalmazott: az ember azért született, hogy Isten költője legyen.
- Eger szívében ma tehetséges zenészekkel és képzőművészekkel együtt lépnek a nagyközönség elé a bortermelők, valamennyien alkotnak valamit. Amikor ezt tesszük, szeretnénk barátságban, szeretetben, méltósággal megélni azt, amit ez a Borvidék kínál nekünk - tette hozzá a szervező, aki aláhúzta, hogya VINO-n 22 bortermelő több mint 100 borát kóstolhatják meg a vendégek.

Teleki Klári művészetpártoló aláhúzta: régi, nagy álma, hogy a képzőművészet valamilyen formában jelen lehessen Eger utcáin.A következő napokban folyamatos alkotói munkát láthatnak az érdeklődők, festőkkel, szobrászokkal beszélgethet mindenki, közelről megcsodálhatja a műveket és megfigyelhetni, hogy azok miként jönnek létre.

Ábry Zoltán, az Utcazenészek Versenye Egerben megálmodója és főszervezője elmondta: 150 zenész érkezett Egerbe az ország minden tájáról. A zsűri díjazza majd a legeredetibb zenei performansz és a legjobb hang tulajdonosát, valamint a legjobb hangszeres előadót. (Tegyük hozzá: a szakmai grémiumban Szolnoki Péter énekes (Bon-bon) és Szentmihályi Gábor dobos (Első Emelet) mellett ott található évek óta stabil tagként Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Ének-Zene Tanszékének docense!) A közönség díját idén is a legtöbb "lájk érmét" gyűjtő formáció nyeri el, ezeket az érméket szombaton 18.00-ig lehet gyűjteni, a látogatók a piros zászlókkal jelölt helyeken kaphatnak szavazásra alkalmas tallérokat. Ábry Zoltán kiemelte: a rendezvény legújabb idei vállalása az irodalmi színpad működtetése, ezt a Széchenyi utcán, a Kepes Intézet előtt találják meg a résztvevők.

A VINO boros és gasztronómiai kiállítói:
Akona Pincészet | Bolyki Pincészet | Dula Pincészet | Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka | Gál Lajos Pincészete | Tóth Ferenc Pincészet | Gál Tibor Pincészet | St. Andrea Szőlőbirtok | Gergely Bástya Pincészet | Gróf Buttler Borászat | Juhász Testvérek Pincészete | Kovács Nimród Winery | Nap-völgy Borászat | Nyolcas Pince | Tarjányi Pince | Thummerer Pincészet | Torma Pince | Ostoros Családi Pincészet | Varga Pincészet | Varsányi Pincészet | Stumpf Pincészet | Petrény Winery | Rege Birtok | Egri Borút Egyesület | Halda Sajt | 383 The Kopjari Water |

A programból:
2021.07.22. csütörtök, 19:00 – 20:00 - a St. Andrea Pincészet és a Hotel Korona bemutatja: a 2017-es St. Andrea Egri Bikavér a világ TOP 50 bora között.
Helye: Dobó tér, Hotel Korona, VINO terasz

2021.07.23. péntek, 10:00 - értékel az Utcazenészek Versenye szakmai Zsűrije (belváros)
Szolnoki Péter (énekes, fuvolista, Bon-bon)
Szentmihályi Gábor (dobos, Első Emelet)
Dr. Nagy Zoltán (Eszterházy Károly Egyetem, Ének-Zene Tanszék docense)
Helye: Renault Irodalmi Színpad (Eger, Széchenyi út 18., Kepes Intézet előtt)

2021.07.23. péntek, 18:00 - a II. Képzőművészti Utcafesztivál bemutatja: látványfestés zenére
A program szervezője: Teleki Klári egri művészetpártoló
Helye: Eger, Dobó tér

2021.07.24. szombat, 20:00 – 21:00 - Utcazenészek Versenye eredményhirdetés, díjátadó gálaműsor
Helye: Eger, Dobó tér

Fotók: Szántó György


< Vissza