Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Más megvilágításban - kiállítás az egyetemen

Utolsó módosítás: 2021. július 27.

Csaknem három hétig látható a Vakok és Gyengénlátók Integráló- és Sportegyesülete Más megvilágításban című kiállítása az egyetem B épületében.

Ahogy a szervezők fogalmaznak: „egy szemtelenül sokszínű tárlat" állt össze az Eszterházy Károly Egyetemen, amely bemutatja egyebek mellett a látássérülés történetét, a vakvezető kutyakiképzés fejlődését és számos példás életpályát. Különleges alkotásokat, sportrelikviákat is láthatunk a B épület 123-as termében.


A szervezők célja, hogy bemutassák: fogyatékossággal élőként is lehet teljes életet élni, karriert építeni, csúcsteljesítményt elérni, maradandót alkotni, másokat szórakoztatni. Egyszóval a társadalom hasznos tagjává válni, példaértékű életet élni.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az egyetem rektora köszöntőjében arról is szólt, e különleges, sokszínű tárlat, amelyen helyet kapott a képzőművészet, az irodalom, a humor és a sport, egyaránt szolgál örömmel mindenkinek. Szavai szerint a Vakok és Gyengénlátók Integráló- és Sportegyesülete, valamint az Eszterházy Károly Egyetem együttműködése nem újkeletű, a mostani eseménysorozat azonban fontos mérföldkő e közös munkában, amely a jövőben még inkább kiteljesedhet. 

Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária, a Vakok és Gyengénlátók Integráló- és Sportegyesülete elnöke elárulta: bár számos érzékenyítő programot szerveztek már, a mostani minden korábbinál átfogóbb, különlegesebb. 

A megnyitóra eljött Urr Anikó, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára. Elhangzott: idén augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg a Paralimpiát, a mostani tárlat az eredményes magyar sportolók munkáját is népszerűsíti. 

 

A kiállítás mellett számos kerekasztal beszélgetésre is várják az érdeklődőket:

- Vakvezető kutyák története és kiképzése - Július 30. 10 óra
- Nem mindennapi fotósok - Augusztus 3. 10 óra
- Szobrászat és festészet - Augusztus 6. 10 óra
- Írók és költők - Augusztus 10. 10 óra
- Stand up vakon - Sulyok Péter humorista - Augusztus 12. 10 órától interaktív előadás, 14 órától stand up

 

Fotók: Balla Bence

 


< Vissza