Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Oktatónké a világ legjobb Bikavére

Utolsó módosítás: 2021. július 14.

Túlzás nélkül a magyar és egri bortörténelem egyik legnagyobb sikerének örülhetett a napokban dr. Lőrincz György borász, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet alapítója és vezetője, egyetemünk oktatója. A szakember mindig hitt abban, hogy az egri termőhely nagy dolgokra hivatott, s ezt most újfent saját borával bizonyította be.

A Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2017-es évjáratú cuvée a 13 évvel ezelőtt, a pincészet által telepített szőlőből készült, s a földgolyó egyik legjelentősebb borversenyén, a 18 ezer mintát felvonultató Decanteren a világ ötven legjobb nedűje közé került. Ez az úgynevezett „Best in Show" kategória, ami gyakorlatilag egyenlő a világhírnévvel.
Dr. Lőrincz György családi pincészete számára a kirobbanó siker nem várt, hatalmas meglepetést és örömöt jelentett.

A csodás borhoz. a St. Andrea kimagasló tevékenységéhez és legfrissebb, világra szóló sikeréhez az Eszterházy Károly Egyetem szívből gratulál. Büszkék vagyunk arra, hogy hallgatóink ilyen magas színvonalat és elkötelezettséget mutató, sikeres szakembertől tanulhatnak Egerben.

A versenyen elért eredményekről:
A Decanteren a 2017-es Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 100-ból 97 pontot kapott, mindez Lőrincz György nyilatkozata szerint „hatalmas üzenet és inspiráció", mind a St. Andrea, mind a borvidék számára. Szavainak alátámasztására érdemes rögtön hozzátenni, hogy a borászat másik nedűje, a Hangács Grand Superior 2017 a 100-ból 93 pontot szerzett, s ezzel egy újabb, ezüst medáliát hozott Egernek. A térség pincészetei közül az Almagyar Érseki Szőlőbirtok ugyancsak két nedűvel, a 2019-es Grand Superior Érseki Titokbor Kadarkával, valamint a 2018-as Grand Superior Kékfrankossal szerzett két ezüstérmet, míg a Decanter World Wine Awards 2021-es megmérettetésén három bronz medália is jutott Egernek Bukolyi Marcell „Kisfiam" 2018, a Petrény Pincészet „Big Band" 2016, valamint Kovács Nimród „Grand Bleu" 2013 bora révén.

Tágabb kitekintésben a magyar borászatok 1 Best In Show nagydíjat (St. Andrea, Eger), továbbá 4 platina és 15 aranyérmet, valamint 40 ezüst és 32 bronzérmet gyűjtöttek be. Mindezt rekordot jelentő mezőnyben sikerült elérni: 56 országból 18.093 tételt neveztek. A DWWA-n 2021-ben összesen 50 Best in Show, 179 platina és 635 aranyérmet osztottak ki. A Decanter World Wine Awards versenyén, Londonban a két héten át tartó vakkóstolás során 44 Master of Wine és 11 Master Sommelier is pontozott. A borokat az ismert, 100 pontos nemzetközi skálán értékelték, s a zsűrizés során aranyérmet csak 95 pont felett ítéltek oda. Az aranyra érdemes nedűket újrakóstolták, így választották ki a platinummal jutalmazott, 97 és 100 pont közé sorolt mintákat.

Az egri „sikerborról"
A legsikeresebb magyar bor tehát dr. Lőrincz Györgyé lett. A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet saját honlapján így ír a nedűről: „A Nagy-Eged dűlő bemutatkozó bikavére egy fantasztikus évjáratból. Élettel teli, vibráló, hosszú, komplex bor. Gyümölcsbomba robban a szájban: cseresznye, meggy, feketeribizli, dohánnyal, csokoládéval, vaníliával. Lendületes, mély és barátságos. A Decanter World Wine Awards-on 97 pontot ért el, Best in Show díjat kapott. A világ 50 legjobb bora között szerepel."
A házasítás: kékfrankos 36%, merlot 35%, cabernet franc 23%, cabernet sauvignon 6%.
Alkoholtartalom: 15,24%, Titrálható savtartalom: 5,5 g/l, Extrakt-tartalom: 29,3 g/l
Termőhely: Nagy-Eged dűlő, Talaj: Tengeri üledékes mészkő
Szőlő kora: 13 éves, Tőszám: 5000 tőke /ha
Metszés: közép-magas kordon, Hozam: 29-35 hl/ha
Érlelés: 18 hónap tölgyfahordóban
Palackozva: 2019.07.04.

Kedves Lőrincz György, szívből gratulál az Eszterházy Károly Egyetem!

Fotó: St. Andrea, Facebook


< Vissza