Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Pierre-Jean Combalier az egyetem díszpolgára

Utolsó módosítás: 2021. július 21.

Július 21-én, ünnepi Szenátusülés keretében adták át „Az Eszterházy Károly Egyetem Díszpolgára” címet a Líceumban Pierre-Jean Combalier úrnak, a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond igazgatójának.

A díszpolgári címet a Szenátus döntése alapján azon személyek kaphatják meg, akik hazai, nemzetközi, tudományos és közéleti tevékenységükkel az egri felsőoktatás fejlesztésében, támogatásában kiemelkedő érdemeket szereztek. A kiemelkedő egyetemi elismerés formája arany pecsétgyűrű és díszoklevél, melyet Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor és Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes nyújtott át a kitüntetettnek.

A laudációban elhangzott:
Pierre-Jean Combalier az általa vezetett felsőfokú szakképző iskola révén több éves kapcsolatot ápol az Eszterházy Károly Egyetemmel. Oktatási területen a francia-magyar szőlész-borász együttműködések jeles szorgalmazója és segítője.
Tevékenységének eredményeként számos francia diák szerzett már gyakorlati tapasztalatot az Egri és a Tokaji Borvidéken, valamint a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond iskolával a jövőbe mutató Erasmus-os megállapodás köttetett.
Magyarországi látogatásai során Pierre-Jean Combalier borbírálatok, borversenyek alkalmával szervesen bekapcsolódott az Egri Borvidék szakmai életébe. Jelentős szerepet vállalt abban, hogy 2019-ben háromoldalú, oktatásra és kutatásra is kiterjedő megállapodás született az Eszterházy Károly Egyetem, a Bordeaux-i École Nationale Supérieure des Sciences Agronomiques de Bordeaux-Aquitain és a Bordeaux-ban működő Etablissement Public Local d'Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole de Bordeaux Gironde között.
A háromoldalú megállapodás egyik jelentős hozadéka a 2020-ban megkötött, magyar-francia kettős diplomát lehetővé tevő szerződés, melynek értelmében magyar és francia diákok egy képzési idő alatt két diplomát, egy egri és egy bordeaux-i szakmai képzésről szóló oklevelet szerezhetnek. Ez a folyamat végső soron azt eredményezte, hogy a 2021/22-es tanévet egy egri szőlész-borász mérnök hallgató már Bordeaux-ban kezdheti meg.
A fentiekből is látható, hogy Pierre-Jean Combalier jelentős mértékben hozzájárult az Eszterházy Károly Egyetem nemzetközi sikeréhez, képzési lehetőségeinek bővítéséhez. Egyetemünk új díszpolgára mindemellett a magyar és ezen belül az egri borok lelkes híve és támogatója.

A díszpolgári gyűrű és díszoklevél átvételét követően Pierre-Jean Combalier elmondta:
Azon túl, hogy köszönetet mondok a megtisztelő elismerésért, két gondolatot szeretnék hangsúlyozni. Az első, hogy semmi sem jön létre a jó ügyekért cselekvő férfiak és nők nélkül. A második pedig az, hogy meggyőződésre és hitre van szükségünk azokban, akik partnerként segítenek nekünk a céljaink elérésében. Mindkét gondolatra jó példa a Bordeaux és az Eszterházy Károly Egyetem között kialakult jó együttműködés.

Fotók: Szántó György


< Vissza