Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Valter kész az olimpiára

Utolsó módosítás: 2021. július 19.

Egyetemünk kitüntetett hallgatója, a Giro d'Italia magyar hőse szombaton teker a tokiói ötkarikás játékokon.

Azok után, hogy a tavaszi időszak végén Valter Attila fantasztikus Giro d'Italia-teljesítményéről több alkalommal is hírt adtunk, egy kicsit csendesebben alakultak az utóbbi hetek a sportember életében.

Igazából még a nem is olyan régen lezajlott diplomaosztón sem találkozhattunk a neves sportolóval, pedig nem akármilyen kitüntetést vehetett volna át az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) vezetőségétől. A Pro Academica Agriensi Juventutis díjat egy későbbi alkalommal kapja meg a huszonhárom esztendős országúti kerékpáros, mivel akkoriban is javában készült a héten startoló tokiói olimpiára.

Egyetemünk egyik büszkesége azóta már meg is érkezett a japán fővárosba, néhány nappal a versenye előtt pedig az MTI-nek nyilatkozott többek között arról, mit vár a hétvégétől, a helyszíntől, és persze saját magától. - Párizsban biztosan nem lesznek ekkora emelkedők, így nekem most kell kihasználnom, hogy számomra kedvező útvonalat jelöltek ki az olimpián - fogalmazott a három év múlva esedékes, következő ötkarikás játékokra is gondolván az EKE sportszervező szakos hallgatója, Valter Attila.

- Az első emelkedőn még nem tekertem, azonban az tűnik a legkönnyebbnek, hosszú, de lankás. A második megy fel a Fudzsira, pontosabban csak a lábáig, mert 1400 méter után még több mint két Kékestető lenne a 3776 méteres csúcsáig. Ez már kifejezetten nehéz emelkedő, amely alaposan meg fogja rostálni a 130 fős mezőnyt, főleg ha a legnagyobb nemzetek a várakozásoknak megfelelően iramot diktálnak majd. A harmadik hegy lesz a legnehezebb, rendkívül meredek szinte végig. Azért sem szeretnék elvárást megfogalmazni, mert ritkán megyek egynapos versenyen, így nem tudom, pontosan mit várhatok magamtól. Ha például kétszer egymás után mennénk ezen a pályán, annak biztos jó lenne az átlaga.

Nagyon tetszik Japán, itt teljes a nyugalom, a bringával úgy előzöm az autókat, ahogy otthon engem szoktak. Nagyon szerencsés vagyok, hogy országúti kerékpárosként jutottam ki, mert szerintem én látok a legtöbbet az országból, ugyanis nekünk senki nem mondja meg, merre tekerjünk. Az átállással nem volt gondom, mert már otthon elkezdtem azzal, hogy egyre korábban feküdtem és keltem, ráadásul a hosszú repülőutat is majdnem végigaludtam, ennek köszönhetően a szombat esti érkezés után egyik éjszaka sem volt gondom.

Valter Attila magyar idő szerint, szombaton hajnali négy órakor kezdi meg olimpiai szereplését. Az újabb sikeres versenyhez sok sikert kívánunk hallgatónkak! Hajrá, Attila, hajrá, Magyarok!

Szöveg: Fenyves Balázs
Fotó: MTI/Kovács Tamás


< Vissza